Sajtóközlemény - "Fények ünnepei"

A magyarországi történelmi felekezetek kántorainak, kántorhallgatóinak, egyházzenészeinek, kórusainak rendhagyó koncertje 2022. november 30-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Idén, november 30-án kerül sor a négy magyarországi, történelmi felekezet kántorainak, kántorhallgatóinak, kórusainak és egyházzenészeinek nagyszabású koncertjére. A zsidó, a római katolikus, az evangélikus és a református énekesek, előadóművészek, kórusok egy színpadon állva mutatják be - legtöbb esetben közös gyökerekből fakadó - egyházzenéjüket: zsoltáraikat, énekeiket. A rendezvényre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. A hivatásos egyházi énekesek mellett a koncerten egy meglepetésvendég is fellép. Tőle olyan ismert és népszerű dalokat hallhat a közönség, amelyek igazodnak a program tematikájához.

A rendezvény azért jelentős és fontos, mert a felekezetek a kántoraikon, kórusaikon, egyházzenészeiken keresztül is megmutathatják országnak-világnak az összetartozás jelentőségét, éppen advent, karácsony és hanuka, 
a fények ünnepei idején.


Az előkészítő megbeszélésen részt vett (a képen balról jobbra haladva):
Dr. Bódiss Tamás, a Magyarországi Református Egyház egyházzenei vezetője, a Zeneakadémia egyházzenei docense, a Magyar Egyházzenei Társaság elnöke,
Dr. Bence Gábor egyházzenei igazgató, az Evangélikus Kántorképző Intézet vezetője,
Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem művésztanára,
Bene Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Kántorképzőjének vezetője, valamint
Déri Balázs, az ELTE egyetemi tanára, a Magyar Egyházzene felelős szerkesztője.
A szervező Minerva Produkciós Iroda részéről: Csere-Dési Viktória (kommunikációs igazgató), Kuli Orsi (projektvezető) és Dési Péter (koncertigazgató).


További tervek

Siker esetén - amiben nem kételkedünk -, jövőre tovább lépünk, és bevonjuk a határon túl élő magyar ajkú kántorokat és kántorhallgatókat is a rendezvénybe - hangsúlyozta a koncertet szervező Minerva Produkciós Iroda vezetője, Dési Péter.
Továbbá kiemelte, hogy a bevételből 2023-ban ökumenikus zenei tábort hoznak létre, hátrányos helyzetű gyerekeknek.